2015. december 14., hétfő 15:00

Teljes Eminescu-siker a III. RMDSZ Mikulás Kupán

Értékelés:
(0 szavazat)

December 5-én immár harmadik éve a magyar középiskolások nem csak a Mikulást várják, hanem a Mikulás Kupát is. A Bihar megyei RMDSZ által szervezett kispályás teremlabdarúgó torna helyszíne ezúttal is a Szent László gimnázium tornaterme volt.

Szabó Ödön parlamenti képviselő nyitóbeszédében örömét fejezte ki, hogy a jelenlévő srácok a versengés mellett, megismerhetik egymást, megfigyelhetik más csapatok jó játékosait is. Ahogy kifejtette, minden csapatban akad egy legjobb játékos, aki lehet egy jó kapus, egy kőkemény védő vagy egy gólerős csatár. Miután jó szórakozást kívánt a nyolc Bihar megyei csapatnak, a sorsolás következett, melyet a résztvevő iskolák csapatkapítányai végeztek el. Míg az A csoportban a Margittai Horváth János Elméleti Líceum mellett, három nagyváradi iskola kapott helyett: a Mihai Eminescu Főgimnázium, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium és az Ady Endre Elméleti Líceum, addig a B csoportba az egyetlen nagyváradi gimnázium, a Szent László mellé három vidéki csapatot sorsoltak: Székelyhídról a Petőfi Sándor Elméleti Líceumot, Mihályfalváról a Mezőgazdasági Főgimnáziumot és Nagyszalontáról az Arany János Elméleti Líceumot.

 

Az A csoport rögtön rangadóval kezdődött. A sokáig kiegyensúlyozott Margitta - Eminescu mérkőzés a lámpaláznak is betudható volt. A monotonitást egy talált margittai gól törte meg. Ezt követően, mintha álomból ébredtek volna fel, gyors három gólt szereztek az eminescusok, és így meg is nyerték a nyitómérkőzést. A csoport többi meccse a papírformának megfelelően alakult. Kiemelendő az eminescusok egyre magabiztosabb játéka, látszott az összeszokottság, és hogy a fiúk három éve játszanak együtt. Az A csoport eredményei: Eminescu-Margitta 3-1, Lorántffy-Ady Endre 0-2, Margitta-Lorántffy 2-1, Eminescu-Ady Endre 5-1, Margitta-Ady Endre 2-2, Eminescu-Lorántffy 7-1. A csoport tabellája:

1.      Eminescu 3 3 0 0 15-3 9p 2.

2.     Margitta 3 1 1 1 5-6 4p 3.

3.     Ady Endre 3 1 1 1 5-7 4p 4.

4.     Lorántffy 3 0 0 3 2-11 0p

 

A B csoportban jóval kiegyenlítettebb meccsek követték egymást. A csoport rangadóját a szalontaiak a “házigazda” Szent Lászlóval vívták. Nagyon szoros volt a mérkőzés. Sok helyzet maradt ki mindkét oldalon, így az eredmény “csak” 2-1 lett a szalontai csapat javára. A Szent Lászlós fiúk a saját bőrükön tapasztalhatták meg a kihagyott helyzetek bosszúját. Rengeteg kihagyott helyzetet jegyezhettünk fel a Székelyhíd-Szalonta mérkőzésen is. A szalontaiak a szerencsével sem álltak hadilábon, főleg a harmadik csoportmeccsükön, ahol a magára talált mihályfalvi legénység majdnem meglepte őket és mindenkit, aki látta a meccset. A csoportmérkőzések egy kiemelkedő momentuma volt, és a közönség spontán tapssal jutalmazta Kéri Gábort (Szent László), amikor a szalontaiak elleni meccsen ölben vitte le a pályáról az ellenfél sérült védőjét!

A B csoport mérkőzései: Székelyhíd-Mihályfalva 1-1, Szalonta-Szent László 2-1, Székelyhíd-Szalonta 0-2, Szent László-Mihályfalva 6-0, Székelyhíd-Szent László 2-3, Mihályfalva-Szalonta 1-1. A rangsor:

1.      Szalonta 3 2 1 0 5-2 7p 2.

2.     Szent László 3 2 0 1 10-4 6p 3.

3.     Mihályfalva 3 0 2 1 2-8 2p 4.

4.     Székelyhíd 3 0 1 2 3-6 1p

 

Az első elődöntőt, az előző év mintájára az Eminescu a Szent Lászlóval vívta. A csapatok jól ismerték egymást, az egy évvel korábbi Mikulás Kupán a Szent László büntetőkkel nyert. Ezúttal az eminescusok területvédekezős taktikája jött be, minden területet lezárva, levegőhöz se nagyon hagyták jutni az ellenfelüket. Az egy-egy elleni párharcok többségét is megnyerték, így a győzelem sem maradhatott el. 4-1-gyel magabiztosan az Eminescu jutott a döntőbe. A másik elődöntő már jóval szorosabb volt. A szalontaiak megint Fortuna kegyeltjeinek bizonyultak, és végül 2-1-es győzelmet arattak Margitta csapata fölött, akik sokáig 1-0-ra vezettek.

A kisdöntőben a Szent László felszabadult játékkal 4-0-ra leiskolázta a margittaiak fiataljait. A Szent Lászlóban Gergely Róbert pontos és korához képest meglepően érett játékával hívta fel magára a figyelmet, egyértelműen csapata vezéregyénisége volt. A margittai csapat a negyedik helyen kívül, a Fair Play-díjjal vigasztalódhatott.

 

A döntő minden kétséget kizáróan az Eminescu fölényéről szólt. A 7-0 számszerűen is mindent elmond a játékról. A szalontaiak ritkán kerültek az Eminescu kapuja elé, többnyire távolról próbálkoztak bevenni Szabó Szilárd kapuját. Ezzel ellentétben az eminescus Balajti Attila által vezényelt támadósor állandó veszélyt jelentett. Az eminescus focisták jól kihasználták a pálya minden részét, a fociakadémiákon is tanított kényszerítőkkel sokszor meglepték ellenfelüket, akik erőnlétben is alulmaradtak a játékban.

 

A Mikulás Kupát 2015-ben a Mihai Eminescu Főgimnázium csapatkapitánya, Kun Lehel emelhette elsőként a magasba, így az iskola fogja Bihar megyét labdarúgásban képviselni az országos sportolimpián. A jelenlévő szakemberek a torna legjobb kapusának egyöntetűen az eminescus Szabó Szilárdot választották, illetve a legjobb játékosnak kijáró serleget a szintén eminescus Balajti Attila vehette át. Sajnos gólkirályi címet nem osztottak az idén, de ha osztottak volna, az is eminescus diákhoz került volna. Karácsony Nándor 9 góllal volt a Mikulás Kupa legeredményesebb góllövője. Az értékes díjakat Botházy Nándor, a Bihar megyei RMDSZ sportért felelős ügyvezetője adta át. A bajnokság krónikájához szintén hozzátartoznak a mérkőzések sípmesterei, Kelemen István és Soós Mariusz, akik hibátlanul bíráskodtak.

Vad Zoltán, 2015. december 10

Megjelent: 1573 alkalommal

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Nagyvárad (Bihar)
4C
Változóan felhős
Szél: SSW 19 km/h
Ma: 3C min • 6C max
3C - 6C
szerda
6C - 10C
csütörtök
0C - 9C
péntek
1C - 7C
szombat
3C - 7C
vasárnap
Margitta (Bihar)
4C
Változóan felhős
Szél: SSW 19 km/h
Ma: 3C min • 6C max
3C - 6C
szerda
6C - 10C
csütörtök
0C - 9C
péntek
1C - 7C
szombat
3C - 7C
vasárnap
Székelyhíd (Bihar)
4C
Változóan felhős
Szél: SSW 19 km/h
Ma: 3C min • 6C max
3C - 6C
szerda
6C - 10C
csütörtök
0C - 9C
péntek
1C - 7C
szombat
3C - 7C
vasárnap