2015. október 21., szerda 13:05

A Nemzetközi Valutaalapnak komoly fenntartásai vannak az újabb megállapodással kapcsolatban

Értékelés:
(0 szavazat)

Az elnöki hivatal közleménye szerint a Nemzetközi Valutaalapnak komoly fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy teljesíti-e Románia azokat a feltételeket, melyek alapján hitelt biztosítana Bukarestnek a washingtoni pénzintézet.

 

Az IMF bukaresti küldöttségét kedden fogadta hivatalában Klaus Iohannis elnök. A megbeszélés napirendjén a Románia által vállalt, de nem teljesített kötelezettségek, a szeptemberben le nem zárt, kétéves hitelmegállapodás és egy esetleges újabb hitelszerződés megkötése szerepelt.

Az elnöki hivatal közleménye szerint az IMF aggodalmát fejezte ki a szeptemberben lejárt elővigyázatossági típusú hitelszerződéssel, illetve azzal kapcsolatban, hogy a kormány kellően elkötelezett-e amellett, hogy a vállalt szerkezeti reformokat végigvigye.

A közlemény szerint Iohannis kifejtette, hogy a makrogazdasági stabilitás sérülékennyé válhat abban az esetben, ha nem lesz hitelmegállapodás.

A megbeszélésen a felek megerősítették annak fontosságát, hogy a szerkezeti reformok terén Romániának be kell hoznia lemaradásait, főleg az energia és a szállítási állami vállalatok hatékonyságát illetően. 

A felek szerint a gazdaság sikeressége útjában közép- és hosszútávon komoly akadályt jelent a szerkezeti reformok elodázása.

Az elnöki hivatal közleménye szerint az is elhangzott a jövő évi költségvetésről, hogy Romániának elővigyázatos gazdaságpolitikát kell folytatnia, majd legfontosabb feladatként rövid távon a nemzetközileg javallott államháztartási hiány betartását jelölték meg.

Mint ismert, az egészségügyben dolgozók bérét októbertől 25%-al növelte a kormány, míg az oktatásban dolgozóké decembertől várhatóan további 15%-al fog emelkedni az idén már megadott 10 százalék mellett. A kormány emellett a közszféra többi ágazatában is emelni akarja a kereseteket és január 1-től 24%-ról 20%-ra mérséklődik az áfa.

(maszol)

 

Megjelent: 762 alkalommal

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Nagyvárad (Bihar)
4C
Változóan felhős
Szél: SSW 19 km/h
Ma: 3C min • 6C max
3C - 6C
szerda
6C - 10C
csütörtök
0C - 9C
péntek
1C - 7C
szombat
3C - 7C
vasárnap
Margitta (Bihar)
4C
Változóan felhős
Szél: SSW 19 km/h
Ma: 3C min • 6C max
3C - 6C
szerda
6C - 10C
csütörtök
0C - 9C
péntek
1C - 7C
szombat
3C - 7C
vasárnap
Székelyhíd (Bihar)
4C
Változóan felhős
Szél: SSW 19 km/h
Ma: 3C min • 6C max
3C - 6C
szerda
6C - 10C
csütörtök
0C - 9C
péntek
1C - 7C
szombat
3C - 7C
vasárnap